Prestávam používať papierové diáre?


Categories :

Rozmýšľala som, aký článok napísať ešte predtým, než vyjde ďalšia kapitola príbehu. A keďže sa chcem venovať blogu tak, ako kedysi, rozhodla som sa písať sem články aj mimo „základných“ tém tohto blogu, čo sú moje knihy, tvorba, hendikep a depresia. Budem tu mať aj rubriku pre ostatné veci, ktoré majú miesto v mojom živote. A to má aj plánovanie.

Bola som zápisníková maniačka.

Vždy som milovala rôzne zápisníky aj napriek tomu, že som bola schopná zaplniť len veľmi málo z toho množstva zápisníkov, ktoré som mala. Vždy som mala krásnu predstavu, ako daný zápisník zaplniť a v hlave som si to krásne organizovala, už som videla aj aké obrázky si tam pokreslím… A potom prišla realita. Mám strašné písmo, často robím chyby, nevidím na to dobre, obrázky vždy nakoniec pokazím a potom musím kopec vecí prekrývať páskou či nálepkami a v konečnom dôsledku to vôbec nevyzeralo dobre.

Snažila som sa robiť bullet journal, nedopadlo to pekne. Zápisník som dokázala zaplniť len tak všelijako, bez organizácie. Písala som doň svoje nápady, myšlienky, básničky… Lenže to sa postupom času začalo meniť a mne to bolo pomerne ľúto. Snažila som sa nájsť si pekný diár, ktorý by ma motivoval k tomu, aby som doň písala. Fungovalo to tak dva týždne a potom vznikali prázdne miesta, ktoré som nakoniec plnila nálepkami. Ale už to nebolo pekné.

Doller, Herlitz, diár za pár centov?

Vždy som cítila, že písanie do diára a zápisníka má svoje kúzlo a nerada by som o to prišla. Hoci ma vždy trápilo, že moje oči sa unavia rýchlejšie a predovšetkým tu bol ten fakt, že hoci som si v hlave mohla robiť akékoľvek plány na vzhľad môjho diára či denníka, nikdy to nevyšlo, pretože mám hrozný škrabopis. A veľmi rýchle myšlienky.

Vyskúšala som kopec diárov, ale nikdy mi to dlho nevydržalo, asi som priveľmi lenivá. Najviac sa mi osvedčil Doller, ale i ten po čase zapadal prachom. Hoci nebol najlacnejší. Ale zase diáre za pár centov sa mi nepáčili a nemala som motiváciu do nich písať.

Začiatkom tohto roka som sa rozhodla písať si denník, lenže hádajte čo, zase som u toho vydržala tak dva týždne. No písanie denníka mi pomáhalo, hoci som pri tom dosť namáhala oči, moje zápisky vyzerali strašne a keďže mávam problémy so zápästím, po chvíli písania si necítim ruku.

Má to kúzlo, no praktické to veľmi nie je…

Nedávno som nad týmto dlho rozmýšľala. Investovala som do diára, do zápisníka a nakoniec ten diár je takmer prázdny. Stále som si hovorila, že tam predsa mám čo písať, plánovať si články, propagáciu kníh, aktivity… Ale nechce sa mi u toho sedieť a chcem nechávať zápästie oddýchnuť. Spočiatku som si nechcela ani len predstaviť, že papierové diáre a zápisníky nahradím mobilom. Lenže už som dospela do štádia, kedy si ani len básničky nepíšem do notesa, ale priamo do mobilu. Rovnako aj nápady na príbehy.

Mobil je so mnou stále.

Mám ho vždy po ruke a mám v ňom uložené takmer všetko, čo potrebujem. Je mojím pomocníkom pri úzkosti, keď potrebujem na niečo dovidieť… Tak mi nakoniec napadlo, prečo by nemohol byť pomocníkom aj v plánovaní?

Vydala som sa teda na pátranie po aplikácii, ktorá by sa mi páčila vzhľadom a zároveň by sa tam dali prispôsobovať ikonky na rôzne aktivity. Napokon som narazila na aplikáciu Dreamie planner. Je to šikovná aplikácia, ktorá aj pekne vyzerá a má práve možnosť prispôsobenia ikoniek. Takže si môžem dať rôzne ikonky na rôzne aktivity. Na blog mám ikonku notebooku, na lekárov, ikonku srdca s krivkou tepu a tak ďalej. Aplikácia mi dosť vyhovuje a vlastne som aj viac motivovaná robiť veci, ktoré si naplánujem. A môžem plánovať kedykoľvek a kdekoľvek. Ide mi to rýchlejšie ako písanie rukou, takže menej námahy a viac motivácie. A to som presne potrebovala.

Takže áno, nahradila som papierový diár. Keď som si zvážila pre a proti, došlo mi, že sa mi viac oplatí používať diár v mobile. Určite to nemá také čaro ako písanie do papierového diára, ale dám radšej na praktickosť.

Nahrádzam aj denník.

Napriek tomu, že som si začiatkom roka kúpila Doller notes, písanie denníku doň mi dlho netrvalo. Nakoniec som ho začala používať ako obyčajný zápisník, do ktorého píšem hocičo ak nemám po ruke mobil. Písanie denníka mi však chýbalo a tak som sa rozhodla nahradiť aj toto.

Stiahla som si na to aplikáciu Diary – Journal notebook. Píšem tam zatiaľ len pár dní, ale zase ma to baví ako zo začiatku a je výhoda, že môžem písať kedykoľvek a kdekoľvek. A dokonca ma to upozorní na písanie denníka. A nenamáham sa tak ako pri písaní rukou. A môžete si tam nastaviť pin, takže sa vám do aplikácie nik nedostane. Teda ak ten pin nevyzradíte. 😀

Na záver zhrniem výhody oboch aplikácii – teda prechodu z papiera na mobil.

  • môžete písať kdekoľvek a kedykoľvek,
  • máte všetky potrebné informácie a termíny na jednom mieste, nemusíte dlho listovať,
  • nemusíte kupovať zápisníky a diáre,
  • šetríte životné prostredie,
  • mobil máte stále po ruke,
  • všetko čo zapíšete, dokážete po sebe prečítať 😀
  • aplikácie nie sú veľmi veľké, takže nezaberú veľa miesta,
  • ak máte problém s písaním rukou, alebo zle vidíte na to, čo píšete, je písanie do mobilu ideálne.

Tento článok som chcela napísať preto, aby som si zaznamenala tento svoj prechod a možno inšpirovala k prechodu aj vás. Technológia speje dopredu. Nemá také čaro ako papier, to je jasné, ale aspoň trochu môžeme šetriť našu zem, naše stromy.

Svoj Doller notes plánujem stále používať na kreslenie „len tak“, ale už som si konečne uvedomila, že sa mi neoplatí kupovať diáre a zápisníky, keď väčšinou všetko aj tak naťukám do mobilu. Či už sú to termíny lekárov, alebo nápady.

Myslím, že sa to oplatí.

Čo vy? Používate papierové diáre? Alebo ste tiež prešli na zapisovanie do mobilu/počítača/tabletu? Dajte vedieť do komentárov. 🙂

A ak máte chuť si ešte niečo prečítať, môžete sa pozrieť na môj článok o roku v zajatí pandémie.

Krásny deň!

4 thoughts on “Prestávam používať papierové diáre?”

  1. Takže teraz nebudeš kupovať diáre, ale meniť mobily 😁? Ale nie, to som myslela ako vtip 😊. Keď je to lepšie pre tvoje oči, tak prečo nie. Oči a zápästie si šetri na maľovanie. Veľa vecí musí človek niekedy opustiť kvôli svojmu zdraviu, ale vždy sa dá nájsť nejaký spôsob, aby ich mohol robiť aj ďalej. Máme šťastie, že žijeme v dobe technickej 🥰

  2. Jo, je to dilema. Já jsem v podstatě diář jako takový přestala používat na začátku roku 2020, pak přišla korona a nějak už jsem v tom neviděla smysl, prázdné stránky mě strašně stresují. Od října si vedu docela podrobný „deníček“, nebo spíš takový přehled aktivit, na google kalendáři, někdy o tom chci napsat článek. Je to praktické – přesně jak říkáš, mobil má člověk prostě vždycky u sebe a nepotřebuješ hledat tužku nebo řešit nedostatek místa a gumování a tak. Nicméně tištěný sešit pořád mám. Ráda si tam dělám nějaké habit trackery a tabulky. 😀
    Měj se krásně. 🙂

    1. Presne, tie prázdne stránky ma hrozne iritovali. Síce, keď som bola na škole, tak sa to trošku zaplnilo, ale i tak – vždy keď sa objavil nejaký nový termín, alebo úloha, automaticky som to písala do mobilu, alebo použila screenshot. Do diára som písala, len keď som si na to spomenula a to bolo málokedy. Jeden zápisník si ale stále nechávam. 🙂

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *