Nezaradené,  Ostatné

3 recepty, ktoré si ľahko prispôsobíte podľa chuti

Pečenie milujem. To už možno viete z mojich predchádzajúcich článkov. Dnes som sa rozhodla predstaviť vám tri recepty, ktoré sú veľmi kompatibilné so surovinami, čo máte doma. Tieto recepty môžete obmieňať. Samozrejme isté suroviny musíte zanechať v určitej podstate, ale vlastne aj tie sa dajú nahradiť. Dva recepty sú hrnčekové, takže žiadne váženie, vyberiete si hrnček a podľa toho meriate. Tak vám teraz predstavím moje obľúbené recepty, ktoré môžete skúsiť aj doma.

V prípade hrnčekových receptov si môžete zvoliť objem hrnčeka podľa vašich možností a podľa toho, aké množstvo chcete upiecť.

Prvý recept je hrnčekový koláč. Začalo to u mňa ako „rýchly hrnčekový perník“ a postupne som tento recept menila podľa možností a chuti. Nech sa páči, tu je recept na základ.

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky (môžete nahradiť iným typom (špaldová, celozrnná atď),
  • 1 hrnček kryštálového cukru (môžete nahradiť hnedým),
  • 1 hrnček vlažného mlieka,
  • 1/3 hrnčeka oleja,
  • 1 vajce,
  • 1 balíček kypriaceho prášku.

Postup

  1. Krok – do misky dáme múku, pridáme kypriaci prášok, cukor, a všetky ostatné sypké suroviny.
  2. Krok – do sypkej zmesi pridáme ostatné suroviny – vajce, mlieko, olej a zmiešame. Vymiešajte do hladkého cesta.
  3. Krok – nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a prípadne ozdobte podľa vašich predstáv.
  4. Krok – dajte piecť na 180° zhruba na 10-15 minút. Kontrolujte špajdľou pichnutím do cesta. Ak sa lepí, koláč nie je, ak je špajdľa čistá, koláč je hotový.
  5. Krok – po vychladnutí môžete posypať cukrom, poliať čokoládou (zase je to len na vás).

TIP: K týmto surovinám už môžete pridať čokoľvek čo chcete. Môžete z toho urobiť perník pridaním kypriaceho prášku do perníka a kakaa. Avšak môžete z toho urobiť koláč s ovocím – pred pečením posypte vrch obľúbeným ovocím, môžete ho posypať čokoládou, pridať do cesta orechy, ovsené vločky či džem. Fantázii sa medze nekladú a vždy môžete použiť to, čo máte najradšej.

Muffiny som začala piecť, keď som si prvýkrát kúpila formu. Najprv som ich piekla podľa iného receptu a nemala som košíčky, takže som ich piekla priamo v plechu. Nikdy sa mi tak nepodarili. Až neskôr som narazila na hrnčekový recept a samozrejme kúpila košíčky, a tie muffiny sú teraz skvelé. Odporúčam používať silikónové košíčky – nemusíte ich vytierať maslom, cesto sa nepripečie.

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky (môžete nahradiť iným typom),
  • 1 hrnček cukru (môžete nahradiť hnedým),
  • 1 hrnček mlieka,
  • 1/2 hrnčeka oleja,
  • 2 vajcia,
  • 1 balíček kypriaceho prášku,
  • 1 balíček vanilkového cukru.

Postup

  1. Krok – opäť zmiešajte najprv sypké suroviny – po pridaní múky dávajte vždy kypriaci prášok do pečiva a až potom cukor a ostatné.
  2. Krok – do sypkej zmesi pridajte ostatné ingrediencie. Vypracujte hladké cesto.
  3. Krok – do formy na muffiny vložte košíčky. Tie potom plňte cestom zhruba do trištvrte. Ak pridávate dovnútra plnku (viď nižšie), košíček naplňte do štvrťky, dajte plnku a potom dolejte cestom do trištvrte košíčka.
  4. Krok – naplnené košíčky vložte do rúry a pečte na 180° cca 10 minút.
  5. Krok – po upečení chvíľu počkajte kým vychladnú a až potom ich vyberajte z košíčkov.

TIP: S týmto receptom sa dajú tiež vymyslieť fajn kombinácie. Môžete dať dovnútra Nutellu, džem či puding. Prípadne tam môžete dať ovocie, kúsky čokolády… Jednoducho čokoľvek. Ja som raz pridala do cesta kakao a dovnútra muffinov som dala Mixitellu biela čokoláda a kokos. Tie muffiny boli veľmi zaujímavé a všetkým chutili. Takže určite tam môžete dať to, čo máte najradšej. Napríklad môžete do cesta pridať nastrúhané jablká, pridať škoricu… Môžete dovnútra vložiť plod ovocia – napríklad malinu, jahodu – zaliať to cestom a opäť to bude iné. 🙂

Posledný, tretí recept je trochu iný. tieto mliečne keksy som objavila čisto náhodou na internete, keď som hľadala recept na sušienky, len tak z nudy. Keď som ho skúsila, bola som rada, že bol vážne jednoduchý a tie keksy chutia výborne.

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky (môžete použiť iné typy),
  • 200 g cukru (môžete použiť hnedý),
  • 100 g masla (izbovej teploty),
  • 1 vajce,
  • 80 ml mlieka,
  • 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.

Postup

  1. Krok – do misky dajte múku, kypriaci prášok do pečiva a cukor. Premiešajte.
  2. Krok – do zmesi pridajte maslo izbovej teploty a zmiešajte so sypkou zmesou.
  3. Krok – napokon pridajte mlieko a vajce. Spracujte do cesta, ktoré sa vám bude dobre tvarovať a vaľkať. Najlepšie je spracovávať ho rukami.
  4. Krok – pomúčte si hladkou múkou dosku a na nej vaľkajte cesto. Vyvaľkajte ho asi na hrúbku 5 mm.
  5. Krok – vykrajujte – buď pomocou pohárika, alebo formičiek.
  6. Krok – ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Krok – Dajte piecť na 180° a pečte kým keksy nezhnednú.

TIP: Do cesta môžete pridať napríklad kakao, alebo škoricu. Škoricové mliečne keksy som robila na Vianoce a boli skvelé. Takisto si môžete cesto rozdeliť na dve časti, do jednej dať kakao, druhú nechať bez a potom spojiť pri vaľkaní. Okrem toho sa dajú pridať na vrch orechy, mandle či iný posyp, alebo ich poliať čokoládou.


Tak, to sú tri recepty, ktoré si môžete ľahko prispôsobiť podľa seba. Aj základné suroviny sa dajú nahradiť zdravšou alternatívou – napríklad ja používam pri pečení už len hnedý cukor. Málokedy používam obyčajný biely.

Pamätajte, že fantázii sa naozaj medze nekladú, takže treba skúšať až kým nenájdete to, čo vám najviac chutí. 🙂

Som autorkou piatich kníh, milujem umenie, maľovanie, kreslenie, čítanie kníh a blogovanie. Som závislák na káve. Žijem na západnom Slovensku.

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.